luisteraars manipuleren

Benieuwd hoe je anderen overtuigt van jouw opvattingen, zelfs wanneer deze in strijd zijn met hun eigen opvattingen? Je kunt je luisteraars manipuleren tijdens een speech door in te spelen op hun emoties, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Misschien weet je al dat het een goed idee is om je publiek te complimenteren bij het begin van de toespraak. In dit artikel leg ik je uit waarom dat zo is.

De invloed van emoties

Tali Sharot, professor in cognitieve neurowetenschappen aan de afdeling Experimentele Psychologie van University College London, is gespecialiseerd in de neurale basis van emotie, besluitvorming en optimisme. Ze komt aan het woord in de aflevering “Facts Aren’t Enough: The Psychology Of False Beliefs” van de populaire podcast ‘Hidden Brain’, met gastheer Shankar Vedantam.

Sharot vertelt in deze afleving over een onderzoek onder studenten van Princeton University. Hun hersenen werden gescand terwijl ze luisterden naar emotionele toespraken. En wat bleek? De hersenen van de verschillende mensen die naar deze toespraken luisterden, begonnen te synchroniseren en op elkaar te lijken. Dat gebeurde niet alleen in hersengebieden die belangrijk zijn voor taal en gehoor, maar ook in gebieden die belangrijk zijn voor emotie. Of nog specifieker: in hersengebieden die belangrijk zijn voor wat bekend staat als de ‘theory of mind‘ (ons vermogen om na te denken over wat andere mensen denken) en in hersendelen die belangrijk zijn voor het maken van verbindingen.

Luisteraars manipuleren met je speech

Deze bevindingen zijn ook van toepassing bij het vertellen van verhalen. Wanneer degene die een toespraak geeft emotie bij de andere persoon kan opwekken, dan heeft hij eigenlijk een beetje controle over de gemoedstoestand van die persoon. Door emotie op te wekken, kun je namelijk de perceptie veranderen over alles wat daarna komt. Zo kun je dus jouw luisteraars manipuleren tijdens een speech. Het publiek neemt informatie waar zoals de persoon die de toespraak houdt wil dat deze waargenomen wordt.

Lukt het jou om anderen te overtuigen?

Mensen nemen contact op met Speaking Arts International om te leren hoe ze anderen kunnen beïnvloeden en overtuigen. Verhalen vertellen is slechts een van de technieken die we leren om dit te doen, maar er zijn nog meer factoren die een rol spelen. Ben jij in staat om emotie bij de ander op te wekken? Kun je een verhaal vertellen? Houd je rekening met de gemoedstoestand van de persoon voor je? Bevestig je hun vooroordelen? Al deze factoren maken de ene speech invloedrijker dan de andere.

Meer weten? Neem contact met ons op voor hulp bij het spreken.