Mindcontrol is groot

Verhalen vertellen is een krachtige vorm van mind control

Wil je leren hoe je anderen overtuigen om naar jouw opvattingen te luisteren, zelfs wanneer jouw opvattingen in strijd zijn met hun eigen opvattingen? Blijkbaar kun je succesvoller zijn als je eerst de emoties van je luisteraars aanraakt. Ik wist al dat het een goed idee is om je publiek te complimenteren bij het begin van de toespraak. Nu weet ik waarom.

Om uit te leggen wat ik bedoel, laat me Shankar Vedantam, gastheer van de populaire podcast ‘Hidden Brain’, parafraseren. Ik luisterde naar de aflevering “Facts Aren’t Enough: The Psychology Of False Beliefs.” De geïnterviewde gast was neurowetenschapper Tali Sharot. Zij is een professor in cognitieve neurowetenschappen aan de afdeling Experimentele Psychologie aan het University College London.

Emoties beïnvloeden hoe we denken

Er was een studie van studenten van de Princeton University. Hun hersenen werden gescand terwijl ze luisterden naar emotionele toespraken. Wat ze vonden was het brein van de verschillende mensen die naar die toespraken luisterden, begonnen te synchroniseren en op elkaar te lijken. Het was niet alleen in regio’s die belangrijk zijn voor taal en gehoor, maar ook in regio’s die belangrijk zijn voor emotie. Dat wil zeggen in regio’s die belangrijk zijn voor wat bekend staat als de ‘theory of mind‘ (ons vermogen om na te denken over wat andere mensen denken) en in regio’s die belangrijk zijn voor verbindingen.

Dus als een toespraak houder emotie bij de andere persoon kan opwekken dan heeft hij eigenlijk een beetje controle over de gemoedstoestand van die persoon. Door emotie op te wekken, kun je de perceptie veranderen van alles wat daarna komt. Het publiek neemt informatie waar zoals de persoon die de toespraak houdt wil dat deze waargenomen wordt.

De geest van het publiek en de geest van de spreker op een of andere manier zijn aan elkaar gekoppeld. Op deze manier kan je zien hoe deze koppeling mogelijk kan worden gebruikt om informatie te verspreiden.

Kun jij ook anderen overtuigen?

Mensen nemen contact op met Speaking Arts International om te leren hoe ze anderen kunnen beïnvloeden en overtuigen. Verhalen vertellen is slechts een van de technieken die we leren om dit te doen. Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn als je invloedrijk bent. Ben je in staat om emotie bij de ander op te wekken? Kun jij een verhaal vertellen? Houdt u rekening met de gemoedstoestand van de persoon voor u? Geeft u hen gegevens die overeenstemmen met hun vooroordelen? Al die factoren maken de ene spraak invloedrijker dan de andere.