Voel je vrij om te spreken

Spreken gaat vanzelf wanneer je een verhaal vertelt of tijdens een koffiepauze met vrienden praat; het is leuk en zelfs gemakkelijk om te doen. Waarom is praten dan zo moeilijk wanneer je een toespraak voor een grote groep houdt? Je vrij voelen om te spreken is een kwestie van ervaring. Weet je nog dat je voor het eerst probeerde te fietsen? Het ging die eerste keer waarschijnlijk niet zo soepel. Maar na wat oefening en meer ervaring met fietsen, denk je nu niet eens meer na over hoe je op een fiets moet rijden. Nu komt de techniek van het fietsen gewoon vanzelf. De mensen op de foto voelen zich zelfs zo vrij dat ze naakt fietsen. Voel je net zo vrij tijdens het spreken!

Hoe meer je voor groepen spreekt, hoe natuurlijker het wordt. Voor je het weet, voel jij je vrij om te spreken en sta je vol vertrouwen voor een groep — zonder je te verstoppen achter een lessenaar, zonder zenuwachtig met je handen te friemelen en zelfs zonder aantekeningen geef je een vermakelijke en samenhangende toespraak. Zelfs wanneer er iets misgaat, zoals een diaprojector die kapot gaat, begin je te improviseren alsof er niets aan de hand is.

Zelfs wanneer er iets misgaat, zoals een diaprojector die kapot gaat, begin je te improviseren alsof er niets aan de hand is.

Voel jij je vrij om te spreken?

Uiteindelijk wil je voor een publiek met hetzelfde gemak en dezelfde vrijheid spreken als met je beste vrienden. Dan gaat het spreken vanzelf. Dan ben je jezelf en dan ben je menselijk. Geen machine die zich verbindt aan andere machines, maar een persoon tussen andere mensen. Het vergt alleen oefening en ervaring om te wennen aan de verschillende omstandigheden waarin je spreekt, zoals een collegezaal of grote vergaderzaal. Mondeling verslag leggen, een voorstel presenteren of je collega’s inspireren is echter in feite hetzelfde als een praatje maken met vrienden in de kroeg. 

Het is niet erg als je af en toe, zelfs als ervaren spreker, even van je stuk bent tijdens het spreken. Dat kan zelfs nodig zijn om soms even van versnelling te veranderen. Ga wat langzamer en neem je tijd. Om je beter te concentreren op waar je naartoe gaat, zodat je niet de verkeerde afslag neemt en verdwaalt. Ook dat is heel menselijk en normaal.

Voel je vrij om te spreken – hier helpen de trainers van Speaking Arts International je graag bij. We geven cursussen bij bedrijven en coachen ook individuen. Begin met de hulp van een coach of volg een cursus. Of word lid van een sprekersclub in jouw regio, zoals Toastmasters International.

Gerelateerde artikelen