Speaking come naturally like bike riding

Spreken gaat vanzelf en zit je lekker in je vel

Spreken gaat vanzelf als je een verhaal vertelt of met vrienden praat tijdens een koffiepauze; het is leuk en zelfs gemakkelijk om te doen.  Waarom wordt het dan zo moeilijk om te praten als je een toespraak voor een grote groep moet houden?  Misschien is het een gebrek aan ervaring — omdat je niet veel ervaring hebt met praten voor grote groepen.  Weet je nog dat je voor het eerst probeerde te fietsen? Het ging de eerste keer waarschijnlijk niet zo soepel. Maar na wat oefening en meer ervaring met fietsen in de stad, denk je nu niet eens meer na over hoe je op de fiets moet rijden. Nu komt de techniek van het fietsen gewoon vanzelf.

Hoe meer je presentaties geeft voor groepen, des te meer je spreektijd is natuurlijker.  U spreekt comfortabel en vol vertrouwen — zonder zich te verstoppen achter een lessenaar, zonder uw handen zenuwachtig te zwaaien en zonder aantekeningen een onderhoudende en coherente toespraak te geven.  Zelfs als er iets misgaat, zoals een diaprojector die kapot gaat, begint u te improviseren alsof er niets aan de hand is.

Zelfs wanneer er iets misgaat, zoals een diaprojector die kapot gaat, zul je beginnen met improviseren alsof er niets aan de hand is.

Dus, wat is het punt?

Het punt is om met een publiek te spreken met dezelfde vrijheid en comfort als met je beste vrienden. Zo gaat het spreken vanzelf. Dat is jezelf zijn en dat is menselijk zijn. Je bent geen machine die zich verbindt met andere machines, maar een persoon tussen andere mensen. Het vergt gewoon oefening en ervaring om te wennen aan de verschillende omstandigheden van het spreken in een collegezaal of grote vergaderzaal. De situatie van het geven van een verslag, het presenteren van een voorstel of het inspireren van je collega’s is echter in wezen hetzelfde als het praten over je vrienden in de kroeg. 

Oké, soms mag je een beetje wiebelen. Het kan zelfs nodig zijn om soms van versnelling te veranderen.  Ga wat langzamer, misschien om je te concentreren op waar je naartoe gaat. Niet om een verkeerde afslag te nemen en te verdwalen.  Maar dat is ook natuurlijk en menselijk. Niets verkeerds.

Ja, ik geef toe, zelfs als ervaren ruiter of spreker, dat je soms een beetje wiebelt. Dat is maar een mens en dat is niet erg. Soms kan het zelfs nodig zijn om van versnelling te veranderen. Ga dus wat langzamer en neem de tijd. Misschien concentreer je je op waar je naartoe gaat om geen verkeerde afslag te nemen en niet te verdwalen.  Maar dat is ook menselijk en dat is ook natuurlijk.

De trainers van Speaking Arts International helpen u graag zodat uw publiekssprekers op een natuurlijke manier aan het woord komen.  We geven lessen in bedrijf en coachen ook individuen. Begin met hulp van een coach of een cursus. Misschien kunt u lid worden van een sprekersclub in uw regio, zoals Toastmasters International.

Gerelateerde artikelen