protest in ondergoed over passende kleding

Maakt het uit welke kleding je draagt tijdens een presentatie? Wanneer is een outfit bijvoorbeeld te sexy? Ik heb mensen horen vragen of hun presentatie inhoudelijk ‘sexy’ genoeg was om de aandacht van het publiek vast te houden. Heb je echter nagedacht over passende kleding en de outfit die je van plan bent te dragen tijdens je speech? Moet deze ook sexy zijn of juist niet?

Alleen ondergoed dragen is ook een statement

Waarom gaf een student onlangs haar afstudeerpresentatie op Cornel University in haar ondergoed? Ze protesteerde daarmee tegen de kritiek van haar lerares op haar kledingkeuze bij een eerdere presentatie. De lerares vond toen dat de student te schaars gekleed was en dat dit afleidde van de inhoud van de presentatie. De student was het hier niet mee eens en wilde daarom laten zien wat pas écht ongepaste kleding is.

Deze protestactie bracht een flinke discussie op gang. “Heeft iemand die presenteert een morele verplichting om zich conservatief te kleden?” wierp een medestudent op. Waarop de docente antwoordde: “Ik vertel mijn studenten niet wat ze moeten dragen, noch beslis ik wat geschikt is voor hen. Ik vraag hen om zelf te denken en hun eigen beslissingen te nemen.” Of moraliteit hier nu iets mee te maken heeft of niet, een publiek kan de boodschap van een spreker beoordelen op basis van zijn of haar outfit.

“Heeft een presentator een morele verplichting om zich conservatief kleden?”

Elke toespraak die je geeft, heeft een doel of een boodschap. Hoe je jezelf kleedt tijdens je speech zegt iets over jou en je boodschap. Daarom hangt je kledingkeuze af van wat je boodschap is en ook van de verwachtingen en cultuur van je publiek. Dus wees gewaarschuwd. Iemand die luistert, kan de outfit van de presentator te sexy vinden. Kies daarom zorgvuldig uw kleding.

Passende kleding is slechts een deel van het verhaal

Je kledingkeuze is slechts een van de vele factoren die een rol speelt bij een succesvolle speech. Meer weten over het geven van een succesvolle speech? De trainers en coaches van Speaking Arts International, ervaren met presenteren in allerlei formele en informele situaties, helpen je graag.