
Waarom heb ik een vijfstappenmethode nodig?
Het is geen grote uitdaging om een succesvolle toespraak te houden voor iemand die al aan jouw kant staat. Wanneer je publiek het echter niet met je eens is, dan worden bij het overbrengen van je ideeën je communicatieve vaardigheden pas echt op de proef gesteld. Het is nog moeilijker wanneer je onderwerp emotioneel geladen is, bijvoorbeeld wanneer je over politiek of persoonlijke relaties spreekt. Toch kun je deze uitdaging aangaan met een succesvolle vijfstappenmethode wanneer je sociale en politieke verandering wil, in je eigen omgeving of in de wereld.
Je boodschap zo goed mogelijk overbrengen
Genoeg gespreksonderwerpen kunnen leiden tot polarisatie. De vraag is daarom: hoe kunnen we onze boodschap zo goed mogelijk overbrengen? Of het nu een-op-een is of in een grote groep, of het nu gaat om een toespraak of om deelname aan een discussie; we kunnen allemaal profiteren van advies over hoe te communiceren met mensen die het niet met ons eens zijn. Mee eens?
Dr. Karin Tamerius, een voormalig psychiater, heeft een gespreksmethode van vijf stappen ontwikkeld. Ze is de oprichter en directeur van Smart Politics, een non-profitorganisatie die progressieve denkers leert hoe ze effectiever kunnen communiceren met conservatieve denkers. Haar methode kan worden gebruikt in een-op-een gesprekken, zoals tussen familieleden die rond een tafel zitten. Daarnaast zie ik hoe deze methode kan worden toegepast in presentaties voor kleine of grote groepen.
Durf jij te spreken over taboe-onderwerpen zoals politiek, religie of seks?
Wanneer je een moeilijk onderwerp bespreekt en weet dat je publiek het wellicht niet meteen met je eens zal zijn, begin dan niet met een verbale aanval of confrontatie. Dat zou wel eens een vecht-of-vluchtreactie kunnen veroorzaken. Ook verklein je daarmee de kans dat iemand luistert en dat jullie een gemeenschappelijke basis vinden om het over eens te zijn.
Om te beginnen moeten we mensen helpen voorbereiden op het horen en absorberen van en aanpassen aan nieuwe informatie. Dr. Tamerius legt uit dat we onze luisteraars eerst een veilig gevoel moeten geven om productieve gesprekken te kunnen voeren:
“Mensen kunnen niet effectief communiceren over politiek als ze zich bedreigd voelen. Directe aanvallen – of dit nu in de vorm van logische argumenten, bewijzen of schelden is – activeren het sympathische zenuwstelsel en beperken ons vermogen tot rede, empathie en zelfreflectie.”
En als je wil dat je publiek kalm en rationeel blijft, moet je zelf ook kalm blijven. Wat hun reactie ook is, laat je niet triggeren maar houd je hoofd koel.
Communicatie is moeilijker als je onderwerp emotioneel geladen is, zoals bij persoonlijke relaties.
De vijfstappenmethode van dr. Tamerius
De krachtige vijfstappenmethode van dr. Tamerius voor een een-op-een discussie is als volgt:
- Stel open, oprecht geïnteresseerde, niet-oordelende vragen.
- Luister naar de mensen met wie je het niet eens bent en zorg dat je ze volledig begrijpt door vervolgvragen te stellen.
- Reflecteer op hun perspectief door hun antwoorden samen te vatten en onderliggende emoties op te merken.
- Probeer het in eerste instantie met ze eens te zijn voordat je het oneens met ze bent, door te benoemen op welke manier je het met hun standpunt eens bent.
- Deel je eigen perspectief door een verhaal te vertellen over een persoonlijke ervaring.
Gesprekken over moeilijke onderwerpen oefenen
The New York Times biedt online een gratis interactief chatprogramma aan om te oefenen met het bespreken van een aantal moeilijke onderwerpen. Dit programma heet de Angry Uncle Bot en het demonstreert deze vijfstappenmethode. Test jezelf en kijk dan hoe je deze methode kunt toepassen wanneer je een toespraak voor een groep houdt. Daarbij zijn dezelfde ideeën van toepassing: denk eerst na over de perspectieven van je publiek en val ze niet aan. Stel niet-veroordelende vragen die ze aan het denken zet. Laat zien dat je begrijpt waarom ze denken en voelen zoals ze doen. Nadat je publiek zich veilig voelt en klaar is om nieuwe perspectieven te horen, deel je persoonlijke ervaringen met je publiek. Zorg ervoor dat je respect toont, zodat je zelf ook respect voor jouw perspectief krijgt.
Het is nooit gemakkelijk om iemand van gedachten te laten veranderen over belangrijke en emotioneel geladen onderwerpen. Het vergt vaardigheid, geduld en tolerantie. Je publiek of gesprekspartner kan het in eerste instantie volledig oneens met je zijn. Maar je bereikt niets als je niet met ze durft te praten.
Hulp bij het voorbereiden van jouw toespraak met de vijfstappenmethode
De trainers van Speaking Arts International zijn gespecialiseerd in het voorbereiden van toespraken voor kleine of grote groepen. Toespraken kunnen worden voorbereid of geïmproviseerd, zoals tijdens een paneldiscussie. Laat ons je helpen met het plannen en voorbereiden van jouw toespraak. We scherpen presentatietechnieken bij, in het Engels of in het Nederlands, met of zonder de ondersteuning van een powerpointpresentatie.